Till Helge Helgons förstasidaFilips foto-pärlplattor

Nummer:

1

2

3

4

Bild:

Motiv:

Ludvig Viktor Edvard Haddock

Datum:

21/12 00 20/12 01 18/12 02 28/5 03

 

Mer info Mer info   Mer info

Mindre är mer?

Sedan jag började med det här hade det hunnit komma en unge till, så det var klart att Edvard skulle bli näste man. Jag provade att göra flera olika bilder i datorn, men den som blev tydligast och sötast var den här, tagen på Skansen.
Jag tänkte att det visserligen blev bra med så många färger som jag hade på Viktor, men eftersom det var så stor skillnad i tekniken mellan Ludvig och Viktor var det bäst att göra den tredje pärlplattan på ännu ett nytt sätt, så att inte en av dem skulle sticka ut från de andra. Den här gången blev det alltså svart-grått-vitt.
Med bara tre färger på pärlorna blev det stora svarta och vita ytor, som jag tyckte såg tråkiga ut. Därför provade jag något nytt, nämligen att lägga till brus till bilden. Då blev det så här, egentligen en sämre bild men en roligare pärlplatta.
Här har jag påtat ner varenda pärla exakt som på förlagan. Precis som tidigare lovade jag en hundralapp i belöning till den som hittade en pärla som låg fel.

Egentligen behöver det inte vara så noga, men det blir lättare om man hela tiden ser på mönstret var man är.

Jag använde några av fjolårets pärlor till att göra en annan liten julklapp, som syns längst ner.

Smältningen gick till på ett helt nytt sätt. Jag värmde en stor kakelplatta i ugnen (250º), och la sedan på ett teflon-smörpapper som låg på pärlplattan. Som ett stort strykjärn som gjorde pärlplattan helt platt. Tyvärr visade det sig att piggplattorna inte tålde värmen, de krullade ihop sig runt mittpunkten... Men så här böjda blev de inte förrän jag la in dem i ugnen efteråt, bara för att experimentera.
Jag fick köpa nya piggplattor. Men för att inte också de skulle bli förstörda fick jag lägga till ett moment: Jag fäste stora överblivna klisterlappar på den färdiglagda plattan, vände upp och ner på alltihop, tog bort piggplattan och la på teflonpapperet. Och så sist kakelplattan. Äntligen ett system som fungerade perfekt! Här tar jag bort klisterlapparna efter att kakelplattan och pärlorna har svalnat. Pärlplattan blev helt platt och piggplattorna var förstås helt oförstörda.

Fortsätt till hundplattan!