Till Helge Helgons förstasidaFilips foto-pärlplattor

Nummer:

1

2

3

4

Bild:

Motiv:

Ludvig Viktor Edvard Haddock

Datum:

21/12 00 20/12 01 18/12 02 28/5 03

 

  Mer info Mer info Mer info

Den första pärlplattan

Jag hade köpt en stor burk med lågprispärlor på Ö&B. Det var ju så billigt... Att jag helt saknar konstnärlig talang var inget jag tänkte på. Men eftersom jag gillar att vara kreativ framför datorn tog det inte lång stund innan jag insåg att om det skulle bli bra var det bäst att låta datorn göra jobbet.
Man måste välja motiv noggrant för att det ska bli tydligt när man lägger det av några få pärlor. Ansikten är vi människor fantastiska på att känna igen, så det är ett bra motiv. Är det dessutom ett barn kan man vara rätt säker på att barnets föräldrar gärna vill ha bilden i present...
Man kan sätta ihop piggplattorna till hur stora ytor som helst, så mitt första experiment var att förminska bilden till 100x100 pixlar, och sedan spara den som .gif-fil med en egen färgtabell, där jag matade in pärlornas färger. Datorn måste alltså välja bland dessa färger för att göra bilden.
Men allvarligt, 10.000 pärlor! Det kändes lite maffigt att börja med så mycket, så jag tänkte att det kanske går att göra den hälften så stor på båda ledder. Då blir det bara 2.500 pärlor.

Genom att zooma ut så att bilden blir pytteliten går det bra att få en uppfattning om ifall bilden kommer att bli tydlig, utan att behöva lägga en enda pärla. Och den här är väl tillräckligt tydlig?

Efter att ha ritat stödlinjer i bilden och på piggplattorna var det "bara" att lägga ruta för ruta, pärla för pärla. Jag satte inte ihop de fyra piggplattorna förrän bilden var klar, för att minska skadan om jag skulle snubbla. Till höger syns en liten testplatta som jag la för att se hur länge och varmt jag skulle stryka.
Så här ser den ut innan den stryks. Det visade sig att de här pärlorna var väldigt hårda och medan jag strök på ett ställe böjde sig plattan på ett annat. Det blev en ganska buktig skapelse till slut, som sprack i två delar när vi skulle platta ut den. Men den gick att sy ihop.

Senare uppfann jag en bättre ersättare till strykjärnet. Mer om det sedan.

Fortsätt till nästa pärlplatta!