Till Helge Helgons förstasida Helge Helgons bilddagbok.

Bilderna kan bli mycket större om du klickar på dem.
Dagboken går baklänges, så att det nyaste står överst.

Hösten - vintern 2001.

Helge Helgon önskar gott nytt år! Filip var på observatoriekullen med sin eviga kamera.

Någon hade vänt en bil vid Östanå färjeläge den 25/12. Det måste man ju ta en bild på...

Vad tusan kan det här vara för dag? Tomten ser lite sur ut, jag tror att det beror på att ingen tänker på att ge julklappar till honom!

Som tur var fick Ludvig, som var borta just då, desto fler julklappar. Här får han hjälp med den viktigaste av alla.

Käk.

Anna står bakom kameran den 21/12. Sen ska hon stå framför den, när vi spelar in vår Snowracer-film för att fira att vi har fått så mycket snö.

Så här tycker alla att Tobbe ska se ut i filmen. Utom Tobbe.

Olle går däremot att övertala att använda en skurkliknande hatt. Den värmer kanske inte lika bra som en mössa, vilket är synd för det är 18 grader kallt!

Edvard och morfar Björn är på väg nånstans med tunnelbana den 19/12. Vart då?

Jo, Viktor har cellokonsert inne i stan. Man får titta noga, längst till höger står han och tar emot applåder.

Det hade börjat bli riktigt kallt den 15/12, när vi åkte buss till Hässelby.

Resans mål var bland annat att äta middag (ett så kallat middagsmål). Malena, Edvard, Fredrik och Björn stoppar i sig.

Men Viktor provade också ut sin nya mundering till sjöscoutsavslutningen nästa dag.

Den 6/12, när han var på väg hem från skolan, hittade Filip en bajs som såg ut så här. Nån annan hade redan varit där och halkat. Synd att man aldrig får vara först, tycker Filip. 

Ibland hittar Filip överraskningsbilder på sin kamera. Vem vet vem som har fotat Mikaela i provhytten den 4/12?

 

Filip sov över och den 29/11 fick han följa med Viktor till skolan. Vår lärare, Annika, tog den här bilden.

Här räknar tio elever upp tio gem var, som de stoppar i en påse. Väger det hundra gram?

Det är klart att rasten är inte så dum den heller. Det var en mörkmulen dag så bilderna blev suddiga men väldigt snygga tycker jag.

Den här skulle faktiskt passa på fotomuseum. Det är Tobbe som gungar men vem är det som hoppar framför?

Bilderna blir mer spännande ju mindre fotografen är. Vem är det som har knäppt det här porträttet på Viktor?

Det är bakdag den 28/11. Olle, Anna och Viktor håller på och tjänar pengar genom att baka en morots-omelettkaka som smakar väldigt gott alldeles nygräddad. Är man en hård förhandlare kostar en bit bara två kronor! På kvällen tittar vi på lite filmer som vi har gjort.

Jag vet inte om "vakta" är rätta uttrycket, men den 15/11 är Filip i alla fall på väg för att barnvakta lite. Den här får man se om man kommer från tunnelbanan.

Ser man på, en ny figur på Helge Helgons hemsidor! Det är Kribbe som är på besök och har invecklade frimärksaffärer med Viktor.

Ludvig och Tobbe har en annan affär på golvet.

Är det nån som vet vad det här är och vad det har ätit till middag? Inga plomber, så det är inte Filip i alla fall...

Viktors och Ludvigs nya våningssäng (de fick den för ett par veckor sen) är väldigt bra som klätterställning. Ett gråt om dan är lagom och färre än fem blåmärken är patologiskt. Fråga Malena!

Ja! En ny vetenskaplig lek! I spöktunnel-källaren, eller nån annanstans där det är helt svart, kan man leka lite med sina ögon. Ta en vanlig kamerablixt, ställ dig någon meter från någon annan, rikta blixten mot den stackaren och titta på honom (fastän du inte ser nåt eftersom det är så mörkt). Blixtra med blixten, och när det blir mörkt igen kommer du se hans ansikte i säkert en minut. Cellerna i ögat blev så chockade av allt ljus att de inte glömmer bort det på ett bra tag. Det hjälper inte att blunda, och när Tobbe tittade på sin tröja och såg Filips ansikte blev han så rädd att han slet av sig tröjan. Hur ska man tolka det?!

Den 11/11 kommer vi inte tillbaka till Hässelby förrän skymningen. Det är alldeles tyst och alla andra är borta. Så är det aldrig om det inte är något skumt på gång. Det visar sig att vi är väntade, här är ett gäng som leker tjuv och polis och utan att vi vet om det är vi tjuvar...

Men Andreas är helt oskyldig, han har varit på kalas och är för finklädd för sånt bus. Men tack för godiset!

Ludvig, Viktor och Filip ser Atlantis på bio den 10/11. Alla tycker olika mycket om den. Ludvigs glassgubbe var i alla fall lite rolig. Sedan åker vi hem till Filip och där sover alla över.

En ny animerad film tar form den 5/11. Trots Filips gnäll om att vi inte kan använda andras figurer i våra filmer handlar den om det som ändå är viktigast i livet just nu: Pokémon.

Ludvig har just fått den blåa versionen och håller på att utöka sitt stall med Tobbes hjälp.

Och en sån här bild får man passa på att ta när alla för ett ögonblick släpper spelet.

4/11 - en tur till ett äventyrsbad!

Filip ska prova hårgelé den 28/10 men han behöver ju inte prova den på sig själv när det finns frivilliga försökskaniner i närheten.

Framåt kvällen är det dags att prova Filips nya tryckluftsdrivna flygplan. Det är som en läskflaska med vingar - man kopplar en cykelpump och pumpar upp flaskan, sen ger luften fart åt en propeller. Stor-Markus och Viktor ingår i första besättningen.

En smart grej är att vingen sitter fast så svagt att den lossnar i stället för att gå sönder. Men är det verkligen så smart? Första gången planet flög in i ett träd stannade vingarna och stjärten kvar tio meter upp, medan resten desperat störtade ner mot marken... Men ingenting gick sönder, och med trädkramningar och en stege gick det att samla ihop vrakdelarna.

Sedan byttes besättningen ut. Nu var det Lill-Markus, Ludvig, Joel och Olle som tillsammans med Malena, Filip och Tobbe försökte få luft under vingarna.

Ludvig försöker sig här på ett kast, medan Filip ansvarar för den knepiga motorstarten.

I början orkar planet åka nästan rakt upp. Sen när luften börjar ta slut kan det snudd på glidflyga ner. Det kommer väldigt långt, och man har ingen aning om var det landar.

Så ibland får Olle får visa sina talanger som klätterapa för att reda ut situationen.

I svampskogen den 23/10 hittar man Edvard och Filip. Och tre halvfulla kassar med trattisar. Och Malena och Björn, som inte är lika fulla.

Den 21/10 - Viktor tittar på tavlor och målar ett porträtt av sin favoritmorbror...

...medan Ludvig har fastnat vid sitt favoritdataspel. Filip får låna lite andra kompisar och övar cirkuskonster...

...och Olles syster Anna spionerar från fönstret. Vi spionerar tillbaka.

Den 6/10 blir Filip fast i utmarkerna och kommer inte hem på hela dagen. I stället blir det kubb, med Micke och Tobbe...

... mot Ludvig och Filip. Viktor är på hajk med sjöscouterna.

Den här bilden kallar jag "Dåliga förlorare", så ni kan ju gissa hur det gick... Det blev revansch, men med nypon i stället för träpinnar som ammunition.

Du kanske undrar var allt det här händer? På den här bilden ser det ut som Spökhuset, men om man bara vågar sig ut ur tunnelbanan...

... kan man försöka hitta det här klätterträdet, och då är man nära.

Den 30/9 får vi hälsa på Viktors och Ludvigs mormor, som jobbar på Spånga Gymnasium. De har en massa djur som eleverna får lära sig att sköta och visa upp för allmänheten. Anna och Olle var med och här tränar alla på att apa sig.

På fåglar kunde man bland annat titta.

Filip provsmakar fem saltgurkor den 29/9.

Viktor provar sitt nya spel. Det är bra men man måste ha rätt mycket ljus för att se skärmen...

Vi provar något nytt den 14/9. Förut gjorde vi spökbanor med monster och ficklampor. Men i källaren blir det så kolsvart att man kan strunta i att klä ut sig. Det blir nästan ännu läskigare när man inte ser vad som lurar bakom hörnet! Och man missar inte en chans att stöka till, alltså lägger man ut en massa hinder på golvet som "besökarna" inte ser.

En regntrist, men väldigt rolig, dag var den 9/9. Det syns väl var vi var då. Viktor, Ludvig och Filip häruppe, Malena står lååångt därnere (längst ner på bilden) och snålar. (Nåja, hon hostade upp 440 kronor på åkband till sina söner.)

Fortsättning i dagboken för sommaren 2001!