Till Helge Helgons förstasida Helge Helgons bilddagbok.

Bilderna kan bli mycket större om du klickar på dem.
Dagboken går baklänges, så att det nyaste står överst.

Sommaren 2001.

Dagboken fortsätter med hösten 2001.
Star Wars-filmerna får en ny uppföljare den 25/8. Nästan hela Måbärs-gänget är inblandat. Mattias fick smink av Viktor.

Här är hela inspelningsteamet: Ludvig, Tobbe, Stor-Mattias, Andreas, Filip, Micke och Viktor.

Obi-Wan tar en timeout medan laserväggen håller Darth Cow borta...

Men Måns är inte intresserad av en filmkarriär.

På kvällen var grannskapets årliga kräftskiva. Man tackar!

Det fanns små lägereldar som man kunde sitta och sjunga cowboysånger vid.

Tyvärr. Dom är födda såna, det är inte mycket att göra åt...

Vad Tobbe sysslar med på förra bilden skall vi inte tala om, men här är han i alla fall upptagen med en av kvällens spökstigar.

Titta, även Filip kan ta rump-bilder ibland! Både fram- och bakdelen är Viktors.

Nu är det lite fler som har samlats vid lägerelden.

Här är det Anna som har gjort sig en fackla.

Och så här sprakande kan det se ut när man viftar med ett tomtebloss framför kameran.

Viktors pyttebror Edvard fyller år den 19/8.

Alla möjliga var som vanligt där. Här är Viktor, Filip, Hampus, Anna och Olle i kojträdet.

Ibland tar Olle av misstag lite mer normala bilder. Den här blev ju jättebra! Fast Filip ser allt lite läskig ut sådär underifrån... Och det är ändå det håll som de flesta ser honom från!

Lillefot och Asterix lockar Andreas och Hampus...

... och många fler. Ludvig sitter och ritar en teckning på den bärbara datorn, och de andra ritade också.

Alla teckningarna kan du se här!

Och som avslutning en konsert med den Elinderska stråkkvartetten, samtidigt som en spökbana byggdes upp i källaren.

Fredagen den 10/8 var lite lugnare. Det var bara ett tiotal krig hemma hos Tobias.

I krig är allt tillåtet. Även fusklappar... Och såna skall förstås vara hemliga!

Efteråt blev det som vanligt en animerad film, och så ett par till nästa dag.

Torsdagen den 9/8 blir det fjärde gången gillt! Våra filmer får en egen liten snutt innan Vintergatan, fantastiskt roligt! Sen kommer det några besökare med en gång, fast förmodligen kommer det fler efter programmet. Man kan ju inte surfa när det är så spännande! Sen fick man veta hur rymdpingis fungerar, vi skall försöka bygga ett själva och berätta hur det går! Titta in igen om ett tag.
Onsdagen den 8/8. Ännu en spännande dag. Först: Vår film blir uppskjuten för tredje gången, till torsdagen! Sen: "Telefonkatalogen" som talar om för din dator var den kan hitta helgon.com, har lagt av. Efter en halv dags jobb med att byta den stämmer allt men det kan ta dagar innan hela Internet har fattat det. Snacka om dålig tajming!
Och så kom tisdagen, den 7/8, och ingen Vintergatan alls! Den kom visst inte ut från Växjö. Det här börjar bli riktigt spännande! Men hela avsnittet sänds imorgon i stället och då är väl våra filmer med antar jag... Vi ses då!
Den 5/8 fyllde Viktor nio år, och som tur var kom han hem från Värmland och kunde få sin födelsedagspresent - en tröja som han kan göra skolkompisarna nyfikna med!

Och så skulle vi förstås äta tårta. Utom morfar som försöker smeta tårta i Ludvigs hår eller nåt. Tyvärr gick det inte att se vem tårtan var till för chokladsåsen rann ut. Men det var inget annat födelsedagsbarn där så vi kunde räkna ut vems den var. Och så slutade dagen med att vi fick veta att Rabbel-filmerna skall sändas nu på tisdag! 300.000 barn kommer att titta på dem! Det var en ordentlig födelsedagspresent.

Den 26/7 skickade Filip in en CD med våra filmer med Rabbel till Vintergatan på TV, och den 31/7 kom ett brev med plånböcker och signerade kort!

Bilden är inte större än så här, tyvärr!Dessutom svarade producenten i ett litet brev att han skulle försöka sända dem i TV den 2/8. Hela släkten var samlad och väntade men det kom inga filmer. Filip skrev ett e-brev och frågade, och det visade sig att han inte hade haft tid men att han skulle göra allt för att få med dem i sista veckan. (Bilden är från hans lilla Hitchcock-liknande framträdande i sista avsnittet.)

Det har varit lite ensamt här eftersom Viktor och hela hans familj har varit i Värmland. Men den 28/7 hade jag i alla fall grannkillarna David och Max på besök.

Och titta så duktiga de är när de vet att inte föräldrarna ser på...

Natten den 21-22/7 var Viktor och Filip på en biograf och tittade på sextio kortfilmer! Vi gör ju såna själva så vi hoppades få lite inspiration. Alla filmer var kanske inte så korta som man kunde önska men så här glad var Viktor ändå klockan 04:15 på söndagsmorgonen. Tänk vad mycket folk som håller till vid Stureplan så dags!

Den 20-21/7 åkte vi ut och seglade. Redan på färjan till Ljusterö började det roliga... Havet var vredgat den dagen och vilda vattenkaskader slog in över däck.

Flera fladdermöss flaxade ljudlöst mellan båtarna på natten. Trots att de kom helt nära blev det här min bästa bild.

Målet var Ängsö nationalpark som inte ligger så långt från Ljusterö. Vid raststugan kunde man se hur lika ett par bröst svalor som häckar faktiskt är...

Det finns ju en liten bondgård där också. Men åtminstone en på den här bilden verkar ha tappat huvudet...

Men här är en kille med huvudet på skaft. Fast lite galen var han nog allt... Klockan var ju inte alls sju på morgonen!

Filips fina flytetyg fick förargligt fel. Av någon anledning blev det ett hål i sidan som tätades med fyra tuggade tuggummin. Det hjälpte väl inte så jättemycket men det gick bra att segla hem i alla fall. Den här bilden är en stereobild.

På kvällskvisten fick vi sällskap av 137 jordgubbar och fyra andra gubbar.

Viktor ordnade en fin avskedsföreställning för gästerna. Man måste väl visa att man lärt sig klädsim för bara en dryg vecka sen!

Den 16/7 la Filip klart taket på nya kojan. Det är Helge Helgons koja, och den står i ett alldeles eget rike som Viktor och Ludvig har krigat till sig från sina föräldrar. Som tur är visste föräldrarna inte om att det var ett krig - annars hade det kunnat bli blodigt...

Så här ser kojan ut när man står på marken. Filip kan gå under den så den är minst två meter upp i luften. Sen är det minst lika långt upp till utkiksplattformen som man kan skymta uppe i hörnet på bilden, den är alltså över fyra meter över marken! Om man står på den så ser man över trädkronan och ner på gatan. Om man ramlar ner från den så dör man. Om du är en förälder som läser det här så läste du fel: Om man ramlar ner från den så slår man sig lite.

Anna och Olle kom hem från Skåne och var med och invigde kojan hela dagen.

Olle hade skaffat sig en blåtira när han slogs mot Det Piskande Pilträdet i Skåne.

Men han var glad ändå och lyckades få några fina rump-bilder som vanligt. Vi får vara glada att han inte hade kameran när Ludvig bajsade i trädgården!

På kvällen sydde Filip ett draperi som skall hänga för kojans altan. HELGON.COM står det, och det syns jättebra från gatan! "Måste Ludvig alltid se ut som en pajas framför kameran?" frågar Filip uppgivet hans mamma fotografen.

Så här ser kojan ut med det nya skynket.

Den 9/7 fyller Filip år. Hoppsan, han är knappt själv med på festen för han är uppe i det alldeles nybyggda flygledartornet på Arlanda!

80 meter upp i luften ser man rätt långt... Och brett!

Den 25/6 spelade vi ett alldeles nytt spel utanför Tobbes hus. Det var en sorts innebandy-minigolf utan klubba och så här såg det ut när Tobbe prickade hålet-målet. Klickar du på bilden får du se en hel liten film!

Här står spelarna uppställda. Du är inte full, det är en stereo-bild.

Tobbe är sprutklar.

Orion.

Den 24/6 gick vi på promenad i Grimstaskogen och skulle titta på flygplan som inte fanns.

Men det var en vacker dag så vi stannade länge...