Till Helge Helgons förstasidaLägg pärlplatta med din favoritbild

Detta är en tekniskt detaljerad beskrivning av hur jag har gått tillväga när jag har gjort mönstret att lägga pärlorna efter i mina foto-pärlplattor. Titta först på pärlplattornas egna sidor så slipper du göra om mina misstag.

Jag har använt Adobe Photoshop men andra hyfsat avancerade bildprogram går också att använda, exempelvis gratisprogrammet Gimp.

 1. Välj en bild med ett tydligt motiv. Det behöver inte vara ett ansikte men det får inte vara plottrigt. Det gör ingenting om det är en bild av dålig kvalitet, exempelvis suddig eller brusig, eller om den har dålig upplösning.
 2. Välj ambitionsnivå för pärlplattan. En 2.500-pärlors bild är en bra början, eller möjligen mindre om du hade tänkt använda strykjärn.
 3. Välj bildprogrammets beskärningsverktyg och ställ in önskad slutstorlek, exempelvis 50×50 pixlar. Beskär bilden mycket hårt. Ovidkommande bakgrund ska bort, och om det är ett ansikte är det kanske inte nödvändigt att ta med hela huvudet ens. Den lilla upplösning som finns till förfogande måste användas maximalt.
 4. Zooma ut så att bilden blir liten. Att kisa hjälper också till att få ögonen att se bilden i stället för bara pixlar. Kan du inte tydligt se motivet nu måste du göra om beskärningen eller eventuellt välja ett annat motiv.
 5. Verktyget Nivåer är bra för att skapa ordentlig kontrast i bilden.
 6. Nu är det dags att välja vilka färger som bilden får innehålla. Att välja ett stort antal färger blir inte bara dyrt i pärlbutiken, det gör det även svårt att se skillnad mellan nyanserna. Till en svartvit bild bör förutom svarta och vita även grå pärlor användas, och till en färgbild kanske sex - tio färger kan vara lagom. Köp pärlor i färger som känns viktiga i bilden.
 7. Du måste göra en egen palett med de färger som dina pärlor har. Välj meny Bild/Läge/Indexerad och som palett väljer du först exempelvis "Lokal (perceptuell)", där du sedan kan skriva in hur många färger du vill ha. Skriv in antalet färger. Sedan kan du välja paletten "Egen", och då kan du redigera färgerna så att de maximalt efterliknar pärlornas färger. (Väljer du "Egen" från början får du en palett med alldeles för många färger.) Välj också en gittermetod, diffusion med stort värde på mängdparametern rekommenderas. Acceptera och återvänd till bilden.
 8. När du återigen betraktar bilden "på avstånd" genom att zooma ut och / eller kisa, ska det fortfarande gå att se motivet tydligt. Detta är en realistisk simulering av pärlplattan, ser det bra ut nu kommer pärlplattan också att göra det.
 9. Om några av färgerna är väldigt lika varandra, kan du återvända till paletten genom menyn Bild/Läge/Färgkarta (fråga inte varför de använder två olika beteckningar för samma sak). Nu kan du välja avvikande färger, med syftet att göra läggmönstret så tydligt som möjligt. Har du tre bruna nyanser men inga blåa kan den mellanbruna ändras till blå, bara du sedan kommer ihåg detta när du lägger pärlplattan.
 10. Öka upplösningen fyra gånger medan du är kvar i indexerat färgläge. Gå sedan över till RGB-läge och lägg till ett raster i en avvikande färg, så att inte stora fält av pärlor flyter ihop. Var åttonde linje bör ha ännu en avvikande färg, och motsvarande rutnät ritas även på piggplattorna. Använd gärna denna mall. På så vis delas arbetet upp i hanterliga portioner om 64 pärlor, och åtta pärlors färg (en rad) brukar gå bra att hålla i huvudet.
 11. Nu är det dags att lägga pärlplattan. Förhoppningsvis framgår det hur man gör på huvudsidan.
 12. Fotografera eller scanna av pärlplattan, och skicka in bilden till mig så att jag får se hur fin den blev. Berätta gärna om jag får lägga upp den i ett galleri här.

Lycka till!